Training – Mindfulness

Mindfulness 2

Wat is Mindfulness
Vaak laten we ons meeslepen door gedachten en gevoelens die te maken hebben met het verleden, de toekomst of wat er in het heden allemaal anders zou moeten zijn. Omdat we ons hierdoor laten meeslepen, verliezen we de aandacht voor het huidige moment, het hier-en-nu.  Onze gedachten zijn druk en steeds ergens anders, daardoor lukt het niet om in het huidige moment te blijven.

Wat levert deelname aan een training je op
Wat het mij persoonlijk heeft opgeleverd is dat ik me veel minder laat meeslepen door de dramatiek van alle problemen die zich afspelen in mijn omgeving en waar ik, voordat ik zelf deze training en de opleiding heb gedaan, heel veel last van had. Elk klein probleempje werd groot en dramatisch in mijn hoofd en ik had heel veel moeite om het los te laten. Het kon zomaar uren, soms dagen in beslag nemen. Dat was druk in mijn hoofd en ik was regelmatig zwaar gestrest, depressief en ik heb twee burnouts overleefd. Ook heb ik door onverwerkte trauma’s uit mijn jeugd jarenlang post traumatische stress gehad. Door een combinatie van Lifecoaching en Mindfulness ben ik volledig genezen. Mijn dagen zijn lichter en ik ben doorgaans blij. Niet altijd natuurlijk, soms voel ik dat er aan mij getrokken wordt. Ik vertrouw er nu echter volledig op dat ik voldoende gereedschappen in mijn rugzak heb, waardoor ik mindful met die minder leuke situaties om kan gaan.

Mindfulness1

Door het leren leven in het hier-en-nu beleef je het leven intenser. Je wordt je bewuster dat je er niet voor hoeft te kiezen mee te gaan in die oeverloze dramatiek van al onze problemen. In Nederland is onderzoek gedaan aan de Radboud Universiteit Nijmegen naar het effect van aandachttraining op mensen met depressie en angsten. De deelnemers melden een verbetering van kwaliteit van leven, afname van lichamelijke en psychologische klachten, gemakkelijker te kunnen ontspannen en het verkrijgen van een positiever zelfbeeld.

De training
De training bestaat uit acht sessies waarin concentratie-oefeningen, bewegingsoefeningen en zit- en loopmeditaties worden gehouden. Het vereist wat huiswerkuren van de deelnemers. Om het maximale uit de training te halen, wordt gevraagd om dagelijks de meditatie uit te voeren. De deelnemers leren om meer en meer te leven in het hier-en-nu en om te leren te ont-moeten. We ‘moeten’ immers altijd zoveel van onszelf en het liefst zo perfect mogelijk. Ook krijg je een aantal cognitieve vaardigheden aangeleerd zoals: jezelf niet zo ontzettend te veroordelen, om milder te zijn voor jezelf en om jezelf niet zo te laten meeslepen door gedachten en gevoelens.

Mindfulness 3

Achtergrond
De Amerikaan Dr.Jon Kabat-Zinn heeft als eerste het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald en een acht weken durende training ontwikkeld, mindfulness based stress reduction (MBSR). Hij heeft de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en/of psychotherapeuten in de Verenigde Staten en Europa. MBSR, in het Nederlands ook wel aandachtstraining genoemd, wordt door therapeuten gebruikt ter bestrijding van piekeren, depressie of burn-out. Mindfulness is in het Westen is het bekend geworden door het werk van onder andere: Thich Nhat Hanh, een Vietnamese monnik. 

Agenda

KENNISMAKINGSWORKSHOP MINDFULNESS TRAINING  

2 thoughts on “Training – Mindfulness

 1. Beste Iris,

  Ik vraag mij af of er al nieuwe data bekend zijn waarop je een mindfulness cursus gaat geven? Ik heb wellicht interesse om deel te nemen.

  Alvast bedankt voor de informatie,

  Bastiaan Schonk

  1. Hallo Bastiaan,

   Wat leuk dat je geïnteresseerd bent.
   De volgende cursus is pas in het nieuwe jaar.
   Nu is die niet zo heel ver weg gelukkig. Ik vermoed dat het februari gaat worden.
   Ik hou je op de hoogte!

   Hartelijke groet,
   Iris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.