Kritiek en Faalangst


Het voelde onrechtvaardig. Iemand was boos op mij en mijn team en het werd al snel duidelijk dat ze al haar onzekerheden en faalangst op ons aan het projecteren was en daardoor harde kritieken uitte naar buiten toe. Omdat ik dat doorzag, legde ik het in eerste instantie naast me neer.

Maar hoe langer ik erover nadacht des te bozer ik werd. Het onrecht van de kritiek was de trigger. En dat we ons niet eens konden verdedigen. Ik was in mijn ego gekrenkt en ik werd me bewust van wat er werkelijk gaande was. Mijn pijnlichaam was geraakt.

Ego verslaan door Bewust-Zijn

Het pijnlichaam is onderdeel van het ego. En het enige dat het ego kan verslaan is het bewust-zijn. Dus toen ik me bewust werd wat er in mij gebeurde, kon ik er stil bij gaan staan en oefeningen doen.

Het ging dit keer heel snel.

1. ik herkende de pijn direct
2. ik werd me bewust van de trigger
3. ik maakte de switch van ego naar bewustzijn
4. ik liet het los

Alert blijven op aanval ego

Dit klinkt heel kort door de bocht en dat is het feitelijk ook. In het begin herkende ik het echt helemaal niet. Het heeft me jaren gekost. Ik weet dat bijvoorbeeld Eckhart Tolle na jaren depressies in één klap ineens zijn ego kwijt was en in verlichting terecht kwam. Nu kan ik het inmiddels redelijk snel ombuigen. Maar het heeft veel oefening gekost en ik moet nog steeds alert blijven.

Zelfzorg en Zelfliefde

Op zwakke momenten (vermoeidheid bijvoorbeeld) is mijn ego weer heel sterk. Dus goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk. Je bereikt verlichting als je bewust-zijn sterker is dan je ego. Dit gebeurd eerst langzaam en dan steeds vaker. Tot je het onder de knie hebt en je steeds meer in bewust-zijn leeft.

Leren omgaan met je ego

Heb je last van faalangst en onzekerheden? Merk je dat je snel oordeelt en kritiek hebt op jezelf en op anderen? Wil je omgaan met de kritieken van anderen?

Laat mij je erbij helpen. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan! Info@levenspraktijk.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.