Druk, druk, druk en er moet nog zoveel!

Lifecoaching - De Levenspraktijk - Iris Portiier
Als je keuzes maakt, dan heb je controle over de situatie. Stel je geen prioriteiten en weet je niet wat je doelen zijn, dan neemt het leven de overhand over jou.

Altijd maar aan het rennen en druk doen? Altijd het gevoel hebben dat je nog zoveel ‘moet’. Zelfs als je even zit, heb je het gevoel dat je opgejaagd wordt. Het lijkt alsof het ook van je verwacht wordt. 

Je moet al die ballen in de lucht houden, anders ben je een mislukkeling. Op het werk ‘moet’ je presteren. Anders wordt je werkgever misschien boos of je collegas vinden daar wat van. Naar de buitenwereld toe ‘moet’ je succesvol zijn. Anders zien ze je misschien als loser en dan wijzen ze met hun vinger naar jou. Naar jezelf toe ‘moet’ je al helemaal presteren en succesvol zijn. Anders kan je jezelf moeilijk accepteren en waarderen. Dat werk moet af. Het huis moet aan kant. Je kan niet stilstaan. Anders heb je gefaald. Zwaar gefaald.

Constant onrustig

Het lijkt wel alsof je steeds aan het ‘zoeken’ bent en dat je het gevoel hebt nooit klaar te zijn. Sterker nog, de meesten van ons zijn met tien dingen tegelijkertijd bezig. En als je goed kijkt en eerlijk bent, dan zijn dat vaak dingen die helemaal niet belangrijk zijn. Kijk maar eens goed. Je bent druk bezig met je financiele maandafsluiting. Consequentie is dat de belastingdienst in je nek gaat hijgen als je het niet voor morgen 10:00 uur klaar hebt. De telefoon gaat tussendoor. Het is je moeder. Je kletst een half uur langer dan je wilde. Je kijkt naar je mail en ziet dat er zeven nieuwe aanvragen zijn voor informatie en iemand wil wat kopen en een ander heeft een opdracht voor je. Je bent net bezig met beantwoorden van de potentiele opdrachtgever en je alarm gaat af, want je hebt een vergadering. Tijdens de vergadering zie je dat in je groepsapp wordt geopperd om een gezamenlijk cadeau voor de verjaardag van jullie vriendin te kopen. Onder tafel geef je antwoord dat je meedoet. Snel maak je het geld over. Je hebt nu wel een belangrijke opmerking gemist tijdens de vergadering. Daar baal je enorm van. Na een uur is de vergadering afgelopen en je kletst wat bij met een kop koffie met die leuke nieuwe collega. Je kijkt daarna naar je mail, maar over de chat vraagt een collega of je haar bij kan praten over dat gezamenlijke project dat stroef loopt. Je loopt meteen bij haar langs. Voordat je naar de netwerkbijeenkomst gaat waar je naartoe moet, check je nog even je facebook. Je komt veel te laat op de bijeenkomst, omdat je op het toilet te lang naar al die leuke filmpjes op instagram hebt zitten kijken. Als je savonds thuis komt vraag je je af wat je vandaag in hemelsnaam allemaal gedaan hebt? Je kinderen hebben aandacht nodig en je moet nu nog bedenken wat jullie gaan eten. En oh ja, er moeten nog boodschappen gedaan worden en straks moet de witte was in de wasmachine. Waar zijn in hemelsnaam de sokken van Wim gebleven? Het ziekenhuis belt dat je vader is opgenomen. Je hoort in het avondnieuws in de auto op weg naar het ziekenhuis dat je bedrijf gaat reorganiseren en je staat wellicht op straat. Je jongste heeft ineens vreselijke kiespijn. En die financiele maandafsluiting moet morgen echt af!

Tijd om prioriteiten te stellen

In deze maatschappij staat druk-zijn gelijk aan succesvol-zijn. Dat lijkt zo, maar dat is echt niet zo. Het lijkt alsof het te druk zijn te maken heeft met de hoeveelheid werk en activiteiten die je hebt liggen. Maar het tegendeel is waar. Het heeft te maken met welke keuzes jij maakt. Het klinkt hard, maar je bent niet goed in het vaststellen waar je je focus op richt en wat jouw prioriteiten zijn. Je laat je teveel door de waan van de dag leiden in plaats van dat jij je leven leidt. Je hebt de teugels niet strak in handen. Bij het minste geringste dat ineens al je aandacht opeist, terwijl er nog zo ontzettend veel andere dingen moeten gebeuren, ben je dan volledig de leiding kwijt. Je bent simpel gesteld de weg kwijt.

Wat wil je eigenlijk

Je hebt geen flauw idee welke richting je op rijdt. Wie ben je en wat wil nu eigenlijk bereiken? Veel van wat je doet is gewoon het opvullen van je tijd. Je leeft een doelloos en richtingloos leven. Terwijl je wel degelijk heel druk bent met alles dat gebeuren moet; het werk, huishouden, kinderen, relaties enz. Het liefst zo perfect mogelijk. Het voelt jachtig en ongecontroleerd. Dat uit zich vaak in vermoeidheid, futloosheid. Tot burn-out verschijnselen aan toe.

Kalm en mindful
Wist je dat als je vertraagt, dat je dan minder doet en daardoor kalmer wordt? Dat is mooi, denk je dan. Maar ik moet nog steeds heel erg veel doen. En op dat langzame tempo ga ik dat zeker niet redden. Dus ik ren liever nog even door. Ook al val ik bijna om van vermoeidheid. En nog erger: wat zullen anderen niet denken als blijkt dat ik mijn leven niet onder controle heb? Dus nee, ik heb nu geen tijd.

Blijf toch nog even staan voordat je doorrent. Kan je je voorstellen dat als je je prioriteiten helder hebt en je bent kalm en rustig, dat je dan een vlijmscherpe focus hebt? En als je een vlijmscherpe focus hebt en je werkt rustig je prioriteiten af, dat je dan juist veel sneller je doelen behaald?!

Wat denk je dat dit je oplevert?!

Conclusie
Drukke mensen lijken succesvol, maar hebben geen prioriteiten gesteld, hebben geen focus en zijn onrustig. Kalme mensen zijn juist krachtig en hebben een enorme zelfbeheersing. Hier is trouwens de top-sport op gebaseerd. Let maar eens op hun houding en gedrag vlak voordat ze moeten presteren.
Ik heb al eerder een artikel geschreven dat focus en discipline je gelukkiger maken. Jij hebt namelijk de teugels in handen. De regie over je leven. Je bent kalmer en daardoor veel bestendiger tegen stress.

Kortom, stop met rennen en sta eens stil. Voel en ervaar dat je juist meer energie krijgt als je de tijd neemt om stil te staan. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt; doorrennen is de makkelijke weg. Dan hoef je namelijk niets te voelen en te ervaren. Jouw natuurlijke ritme volgen, je rust nemen, focussen, je prioriteiten stellen, dat vereist veel discipline en is dus lastiger. Het levert wel het meeste op. En hoe vaker en langer je dit doet, des te makkelijker het je afgaat. Oefening baart kunst.

Www.levenspraktijk.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.