De Levenspraktijk – Soms zie je het even niet zitten.

Het regent en waait. De storm die buiten voelbaar en hoorbaar is, voel ik ook van binnen. Mijn hormonen spelen op. Ik ben aan het ‘rommelen’. Alles wijst erop dat mijn lichaam verandert. En dat is oke. Ik voel me nog steeds heel jong van geest en een avondje dansen gaat nog steeds moeiteloos. Maar goed, die hormonen die doen wel wat met je. Ik had zelfs geen zin om mindful te zijn en gaf me lekker over aan dat rotgevoel. Ik weet namelijk inmiddels door jarenlange ervaring dat als ik me er tegen verzet dat het alleen maar erger wordt. Dus kom maar op, dacht ik. Kom ik een oude kennis tegen. Ze vroeg mij “Hoe gaat het met je”. Ik vertelde eerlijk dat dit dag nummer twee was dat ik blijkbaar rust nodig had en daaraan toe gaf. Ze reageerde vol onbegrip. Ik was immers Lifecoach. Dan moest ik minstens dit soort gevoelens onder controle hebben. Hoe kan ik het anders anderen leren? Hoe kan ik nu een goed voorbeeld zijn?

Ik lachte een soort van vriendelijk naar haar (met een oefeningetje om vooral rustig tot 10 te tellen) en vooral liefdevol naar mezelf en vervolgde mijn weg. Zou ze dit nu uit naiviteit hebben gezegd? Hoe mooi is het juist dat we emoties hebben? Die zijn er niet om weg te stoppen en op te sluiten. Dat is nu net hetgeen wat zoveel problemen oplevert. Dat worden blokkades, trauma,s, gezwellen en allerlei onverwerkt gedoe.

De Levenspraktijk - emotieschaal

Emoties zijn onze richtingaanwijzers. Ons navigatiesysteem. Welke kant gaan we op: de goede kant of de verkeerde kant? Richting de goede kant komen we bijvoorbeeld tegen: tevredenheid, hoopvol, blijschap, uitgelatenheid, enthousiasme, gelukzaligheid, compassie, passie, liefde. Gaan we de verkeerde kant op dan voelen we bijvoorbeeld: depressie, schaamte, haat, afgunst, woede, verdriet, onzekerheid, verveling, angst. Voel je dat je aan de verkeerde kant zit, zorg dan dat je jezelf liefdevol terug begeleidt naar de goede kant. Door dingen te doen die je leuk vindt, waar je gelukkig van wordt, of gewoon lekker wandelen of jezelf rust gunnen. In ieder geval onderneem dingen waardoor je de verbinding met jezelf weer hervindt.

Die emoties hebben je wat te vertellen. Daar zijn ze voor. Mag ik als Lifecoach ineens geen emoties meer hebben? Ik ben en blijf een mens. Het maakt mij ook ervaringsdeskundige. Zo weet ik dat ik leef. Zo weet jij dat je leeft. Anders ben je een kasplantje. En natuurlijk zorg ik ervoor dat ik mezelf koester en dat ik snel terug op het goede pad ben. Waar ik vooral voor waak is dat ik mezelf geen verwijten maak dat ik de verkeerde afslag heb genomen. Kom op zeg, het zijn gewoon mn hormonen. En ik mis waarschijnlijk licht en zon. Niets aan de hand. Het enige dat ik moet doen is mezelf een aantal dagen in acht nemen. Zorgen dat ik voldoende buiten ben. Doe ik dat niet dan raak ik verder de weg kwijt. Dan liggen lethargie en depressie (in mijn geval) op de loer. Zover laat ik het niet komen. Ik heb de regie over mijn leven. En als Lifecoach en Aandachtsgericht Cognitief Therapeut heb ik hier een voorsprong. Ik heb al heel veel mogen oefenen en studeren hoe je die teugels stevig in handen houdt.

Zelfs de meest verlichte mens heeft wel degelijk met emoties te maken.
Het gaat erom: wat doe je ermee?

Www.levenspraktijk.nl