De Levenspraktijk - Lifecoaching - hooggevoeligheid

De Levenspraktijk – Lifecoaching – hooggevoeligheid

We zaten met een groep kinderen de film ET te kijken. Ik was 13 jaar denk ik. Toen ET naar huis ging moest ik van ellende naar het toilet, want ik moest heel erg huilen. Echt heel erg. Daarvoor had ik al een innerlijk gevecht geleverd tegen mijn tranen toen ET dood ging. En het was een enorme opluchting toen bleek dat hij toch leefde. Het was een rollercoaster aan emoties waar ik doorheen ging. En ik begreep maar niet waarom de andere kinderen gewoon de draad van de dag weer konden oppakken. Ik was juist helemaal van slag door de film en raakte volledig in mezelf gekeerd.

Ik kon door de jaren heen steeds beter omgaan met alles wat ik van anderen binnen krijg. Zelfs als ik voor grotere groepen mensen stond. En dat kwam vaak voor. En nog steeds. Maar als ik daarna niet even alleen doorbreng en uitrust, dan word ik intens moe. En als ik niet aan die signalen toegeef, dan word ik ziek. Zo heb ik tijdens een midweek in Center Parks met vrienden een dag op bed gelegen, omdat ik het ‘geweld’ aan gevoelens en trillingen die ze meebrachten, niet verwerkt kreeg. Ik vond het beschamend en begreep maar niet wat mij bezielde.

Ik schaamde me ook heel erg dat ik extreem emotioneel reageer op films en andere mooie dingen. Mooie muziek, zang, kunst, mensen en gebeurtenissen raken mij heel diep. Laatst liep ik in een stuk open natuur achter mijn huis en de schoonheid van de herfstbladeren overvielen mij. Daar kan ik dan heel erg in blijven hangen.

Mijn grootste uitdaging was om dit te leren accepteren. Ik zag het als afwijkend gedrag. Dat is niet goed. En dus moet ik het verborgen houden. Het vooral niemand laten zien en het voor mezelf houden. Met alle gevolgen van dien.

Als Leidinggevende kon ik die zwakte in mijzelf heel lastig accepteren. Dat was een enorm innerlijk gevecht die mij heel veel energie, en vooral ook onbegrip van de mensen om mij heen, heeft gekost.  Door middel van LifeCoaching (ik was zelf de client) heb ik geleerd dat mijn gevoeligheid juist mijn kracht is en dat ik daardoor juist heel snel kan inspelen op de emoties van anderen en vrij snel kan schakelen.

Ook heb ik geleerd mezelf beter af te schermen voor het geweld aan triggers vanuit de buitenwereld. Zo heb ik onlangs iemand moeten ontslaan. Alleen al zo’n besluit nemen was afschuwelijk. Echter, als Leidinggevende en eigenaar van mijn bedrijf stond ik in mijn recht. Toch voelde ik alles, maar dan ook alles van de ander. Normaal gesproken zou ik mezelf daarin verliezen en meehuilen waarschijnlijk. Dan zou dat niet- rationele gevoel in mij overwinnen. Dit keer bleef ik, ondanks dat ik het er heel gevoelig voor was, volledig in mijn kracht staan.

Toen wist ik dat ik ermee heb leren leven en voor mezelf, met hulp van mijn toentertijd LifeCoach, een manier heb gevonden om hiermee om te gaan.

Herken je jezelf hierin of ken je anderen die aan dit beeld voldoen? Heb je het gevoel er alleen in te staan en heb je hulp nodig? Ik help je echt heel graag. Neem gerust contact op: info@levenspraktijk.nl.