iris

De Levenspraktijk

Het is de universele natuurwet die zegt dat je aantrekt wat je uitstraalt. Dat klopt. Voor mij dan. En ik wil daar een stap in verder gaan. Ik heb mijn laatste baan gemanifesteerd. Ik wist wat ik wilde en heb het gekregen. Daar waar anderen 300 solliciaties per maand doen (bij wijze van spreken), was het bij mij in 1 keer raak. Precies de functie die ik wilde. Precies het aantal uren die ik wilde. En zelfs promotie er bovenop.

Wie kent het boek en de film de Secret? Nou, zo werkt het dus niet.
Bob Proctor en zeker Gerry Roberts, de uitgever van
het boek zijn geniaal. Ik heb nu twee keer van Gerry Roberts een training gehad en die man is marketingtechnisch een wonder. Het boek de Secret is mede door hem daardoor een hype geworden. Geweldig goed gedaan.

Een groot deel van het boek klopt zeker. Maar de meesten van jullie hebben vast al ondervonden dat als je de principes volgt het niet meteen betekent dat je het krijgt. Dat je vast blijft zitten in een gevoel van hoop. En daar blijft het dan bij. Dat kan heel frustrerend zijn. Zelf ontmoedigend. Tijdens het schrijven van dit artikel deed ik onderzoek en las dat er mensen zijn die, doordat ze zich zo vastklampten aan de principes van de Secret, ze helemaal depressief raakten.

Er mist een belangrijk deel in het boek en de DVD. Zo is het hele interview met Esther en Jerry Hicks eruit geschrapt. In de allereerste editie van de DVD is Esther (en Abraham) wel aan het woord. Zij vertellen nu net het ontbrekende deel. Daar zijn slechts een paar oplages van uitgegeven. De opnames rouleren overigens wel op het internet. Even googlen. Als je doorleest onthul ik het je ook. Alleen benader ik het vanuit praktisch oogpunt.

In mijn voorbeeld heb ik eerst helder gemaakt waar ik nou precies naar verlangde. Ik werk veel thuis. Mijn clienten (Lifecoaching) en leerlingen (zang) komen naar mij toe. Daarnaast geef ik trainingen en coaching buiten de deur. Bij beide ben ik altijd met hen bezig. Met hun behoeften. Ik verlangde echter steeds meer naar afentoe eens het werk te ‘delen en te samenwerken’ met gelijkwaardige collega’s. Zodat ik ook eens kan brainstormen en sparren. Met een client of leerling is dat namelijk niet acceptabel. Die betalen voor coaching en om wat te leren. Ook bleef ik behoefte houden aan een vast inkomen. Met 50% voor een werkgever en 50% eigen bedrijf heb ik precies wat ik (voor nu) wil.

Als Lifecoach heb ik heel veel gereedschappen in huis om heel duidelijk te krijgen hoe die baan (of eigen onderneming) eruit moet zien. Tot in de kleinste details, als werkomgeving, locaties, soort collega’s, enz. Dat hoort bij het deel ‘loopbaancoaching’. Ik neem je dan mee in hoe dat er dan uit moet gaan zien en er komt een (nieuwe) levensmissie uit. Echt super interessant op dat eens te doorlopen. Dat kan je als onderdeel van een serie aan coachingsessies doen, of ook in een losse sessie. Echt een aanrader.

Ik liep dat pad en het was glashelder. Ik voelde tot op mijn bot wat voor soort baan het moest zijn en ook ten opzichte van mijn bedrijf (flexibele uren, reisafstand etc). Ik had geen flauw idee ‘hoe en wat’. Toen whatsappte mijn dochter een functie door. Precies het aantal uren die ik wilde. Precies de functie. Ik heb mijn brief geschreven. Het bleek dat bij de betreffende organisatie mensen werken die ik ken. Die heb ik benaderd. Gewoon opgebeld en gezegd dat ik ging solliciteren. Vervolgens werd ik uitgenodigd en ik voelde tijdens het gesprek al dat ik werd aangenomen. Een paar dagen later werd mijn gevoel bevestigd.

Mijn dochter noemt het gekscherend ‘arrogant diva-gedrag’, omdat ik zonder schroom iedereen vertel dat ik in mijn hele leven slechts drie keer heb gesolliciteerd. En alledrie de keren uitgenodigd werd op gesprek. En alledrie de keren ben aangenomen.

Maar er is niks arrogants aan. En ik hoor je al denken ‘jij hebt gewoon heel veel geluk’. Nee, dat is ook niet het geval. Wat ik van nature altijd al deed op gebied van werk is dat waar Napoleon Hill zijn baanbrekende klassieker over heeft geschreven: Think and grow rich. En waar Esther Hicks seminars over geeft. En ik zeg bewust: op gebied van werk, want ik heb het nog niet onder controle op alle levensgebieden. Work in progress zullen we maar zeggen. Maar ik ben zeker goed onderweg en ik heb het volste vertrouwen dat ik hier meester in ga worden. Eigenlijk moet ik zeggen: ik ben meester in de wet van aantrekking. Waarom ik dat op deze manier zeg, leg ik je uit in deze stappen.

Wat zijn de stappen:
1. Maak heel duidelijk waar je naar verlangt. Echt naar verlangt. Waar je behoefte aan hebt. Schrijf dit op. Teken het. Zing het. Dans het. Visualiseer. Het maakt niet uit hoe. Als je het maar duidelijk hebt. Heel veel mensen willen van alles. Maar als je ze vraagt ‘maak het eens concreet’, dan blijkt dat toch lastig te zijn. Zolang het vaag blijft, is het lastig om het te manifesteren. We roepen allemaal wel eens ‘had ik maar een miljoen’. Wat ga je ermee doen dan? Wat is de achterliggende gedachte? Misschien wil je die miljoen wel, omdat je eigenlijk meer vrijheid wil. En je wilt meer vrijheid, omdat je je baan niet meer leuk vindt. En je vindt je baan niet meer leuk, omdat het te makkelijk is geworden. Je draait op routine en zoekt meer uitdaging. En zo blijkt dat achter je vraag om een miljoen eigenlijk een verlangen naar meer uitdaging in je werk zit.

2. Onderneem actie. De actie zit hem natuurlijk al in het concreet maken enzo, maar zoals in mijn geval: ik heb de motivatiebrief geschreven. Daar heb ik onderzoek voor gedaan. Wat willen ze? Wat zoeken ze? Daar heb ik antwoord op gegeven in mijn brief. Dus ik heb mezelf onderscheidend gemaakt van al die andere standaard sollicitatiebrieven. Mijn CV heb ik qua look and feel matchend gemaakt met mijn brief en zover mogelijk aangepast aan hun huisstijl. Ook heb ik de telefoon gepakt en ben met ze gaan bellen. Dus toen ze mijn opvallende brief en CV ontvingen, hadden ze mijn naam al gehoord. Meer kans dus dat ze mijn brief bovenop legden. Meer kans op een uitnodging. Meer kans om aangenomen te worden. Ik heb dus echt niet gevisualiseerd of over een olielamp gewreven et voila, poef, daar was het.

3. Laat los en vertrouw erop dat je ontvangt waar je om hebt gevraagd. Deze is wel lastig. Dat geef ik toe. We hebben allemaal dat stemmetje in ons hoofd ‘Ik ben vast niet goed genoeg’. ‘Er zijn vast anderen die beter zijn’. ‘Ik verdien dit niet’. Dat zijn allemaal gedachten die je beperken en zelfs belemmeren om te groeien als mens en om te krijgen wat je wilt. Weet je nog, de allereerste zin hierboven? Je trekt aan wat je uitstraalt. En dat ik daar nog wel een stapje verder in wil gaan. Dat wat je uitstraalt wordt bepaald door jouw gedachten. En als jouw gedachten dus belemmerende en beperkende gedachten zijn, wat denk je dat de uitkomst is? Niks. Want je belemmerd en beperkt jezelf.

Dit is de reden waarom het op het ene vlak in je leven soms heel makkelijk gaat en op andere gebieden lijkt het maar niet te willen. De belemmerende gedachten zijn ontstaan in onze jeugd. De authoriteiten om ons heen vertelden (vaak onbedoeld) dingen die jij geloofde en voor waar aan nam. ‘Nee, dat is te duur dat kunnen we niet betalen’. Of ‘je broer kan dat beter dan jij’. Als dat maar vaak genoeg herhaald wordt dan vormen die gedachten in ons brein (wetenschappelijk aangetoond) patronen die heel hardnekkig zijn om kwijt te raken. Als je dan volwassen bent blijf je deze zinnen vaak onbewust (!) herhalen en maak je de patronen alleen maar dikker en dikker. Aangezien je nu volwassen bent en niet meer dat kind, zijn deze gedachten ook nog eens niet meer relevant en zelfs onwaar. Eigenlijk zijn het leugens geworden die jij hardnekkig blijft geloven en voor waar aanneemt.

Kan je daar wat aan doen? Gelukkig wel. Je kunt dit zelf doen. Ik heb hier blogs over geschreven. Het is echter beter om dit samen met een Lifecoach of Cognitief Therapeut te doen. Als je het zelf doet is er een kans dat je tegen zogenaamde blinde vlekken aan loopt.

4. Het gaat erom dat je je goed voelt. Als je je gelukkig voelt, enthousiast, blij, vol vreugde, tevreden, comfertabel, dan is er geen ruimte voor blokkerende gedachten. Als er niks meer wordt geblokkeerd dan kan het weer gaan stromen en ontvang je waar je om hebt gevraagd. Zelfs al voel je je vervelend, kan je wel degelijk voor andere gedachten kiezen. Je geloofd namelijk ook die onware belemmerende gedachten. Dan kan je ook leren om de opbeurende gedachten voor waar aan te nemen. Dit is de simpele, praktische uitleg. Je kan hier stoppen met lezen als je pragmatisch bent ingesteld en spiritualiteit te zweverig vindt.

Op een hoger, spiritueel niveau kan je stellen dat je emoties aangeven of je wel of niet bent afgestemd met je Hogere Zelf. Met jouw ziel. En zelfs met God of het Universum, jouw Energiebron, elk geloof dat jij aanhangt. De lage emoties (bang, bedroefd, boos) worden veroorzaakt door zware gedachten. Deze zijn ver verwijderd van wie jij werkelijk bent. De hoge emoties worden veroorzaakt door hoge gedachten (blijschap) en brengen je bij wie je werkelijk bent. Als je contact hebt met je Hogere Zelf staat het kanaal naar het Universum (God, Energiebron etc.) wijd open en kan je ontvangen waar je naar verlangd.

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
1. Waar verlang ik werkelijk naar?
We willen allemaal wel dat huis met zwembad, maar is dat werkelijk waar je diep van binnen naar verlangd? Een ‘Ja’ is goed hoor! 🙂
2. Waarom wil ik dit? Wat levert het me op?
3. Welke gedachten blokkeren mij?
4. Een heel belangrijke die de stroom van geven en nemen op gang houdt: wat draag JIJ bij aan de maatschappij? Aan de mensen om je heen? Hoe geef jij?
Het gaat niet alleen om vragen en ontvangen. Het gaat ook om hoe jij jouw contributie levert. Dat hoeft niet perse in geld te zijn. Ook als je jouw tijd of energie aan iemand geeft, lever je al een bijdrage. Het kan zelfs om iets simpels gaan als een glimlach geven aan een wildvreemde. Je hebt namelijk geen idee wat je daarmee iemand wellicht schenkt! (En jezelf!)

Opdracht: vandaag schenk ik bewust drie vreemden een oprechte glimlach.
Laat je het mij hieronder weten hoe dat is gegaan?