Verandering van mentaliteit

Hoe is het met jouw manier van denken gesteld?

Je manier van denken is heel krachtig. Het heeft de mogelijkheid om je te controleren, je te overtuigen en zelfs om je tegen te houden van het doen of het bereiken van dingen in je leven. Het kan ervoor zorgen dat je je ongelukkig voelt. Ook als de omstandigheden erop wijzen dat je je eigenlijk blij moet voelen. Jouw manier van denken kan een enorme invloed hebben op hoe de dingen gaan in je leven. En dat in positieve en negatieve zin. Of je nu je priveleven bekijkt, je relaties met anderen, als ondernemer of als werknemer. 

Eerlijk gezegd heb ik hier jarenlang mee geworsteld. Ik heb van die boeken waar je -hocus-pocus- alleen maar zinnetjes hoeft op te zeggen en ‘poef’ dat is dan de garantie voor meer geluk in het leven. Of dat je er simpelweg voor kunt kiezen om gelukkig te zijn (ja, dat is ook wel zo, maar in de praktijk blijkt het iets lastiger te zijn dan alleen maar te kiezen). Of als je 10 kilo lichter wilt zijn, hoef je er alleen maar aan te denken. Zeker, de wet van aantrekking werkt absoluut (voor mij dan), maar er is meer voor nodig dan alleen maar 1 keertje eraan denken. Dat weet je zelf ook wel. Als het echt zo makkelijk zou zijn, dan waren we namelijk allemaal gelukkig, succesvol, slank, gezond, slim, rijk enz.

 

Het veranderen van je mentaliteit

Het is waar. Het is niet makkelijk, maar zeker wel te doen. Je kunt je manier van denken veranderen.

De eerste stap die je neemt is om precies te weten wat je denkt. Je weet wel, die stem in je hoofd die een grote aantrekkingskracht op je heeft en je dwingt om dingen te kiezen waarvan je ook wel weet dat het niet goed voor je is. Dat als je morgen moet werken en je eigenlijk op tijd naar moet moet en je toch nog even die film afkijkt. Of dat je weet dat je op tijd je bed uit moet, want anders ben je te laat. En toch draai je je nog een keer om. Die stem dus.

Je hebt een bepaalde manier van denken over allerlei dingen. Je gezondheid, je bedrijf, je toekomst, succes, mislukking, voedsel, ouderschap, hoe je eruit moet zien, hoe je zou moeten zijn, hoe je je moet gedragen, wat anderen van je zouden moeten denken, en vooral hoe ze niet over je moeten denken, wat dan ook. Je zit vast in je eigen programmering.

 

I want to break free

Er zijn tal van mogelijkheden die je in kunt schakelen om uit een bepaalde gedachtenpatroon te komen, die jou tegenhoudt om gelukkig te zijn, te groeien, te doen wat je wilt enz. Van het inschakelen van een Lifecoach, tot zelfhulp audio’s. Het is allemaal goed. Zeker omdat het aangeeft dat je toe bent aan verandering. Je bent bereidt om te transformeren.

Maar he! Iedereen wil veranderingen in z’n leven. Tenzij je heel tevreden bent op alle levensgebieden. Geniet daar dan lekker van. Wat maakt dan het verschil tussen de mensen die in beweging komen en de mensen die vast blijven zitten waar ze zitten, terwijl ze beide verlangen naar verandering in hun leven?

Alleen maar ‘willen’ is niet genoeg. Alleen maar ‘willen’ en naar een Lifecoach gaan, of ‘willen’ en naar audio luisteren is echt niet genoeg. ‘Willen’ en ‘Denken’ is onvoldoende. En geloof me, ik kom deze mensen tegen in mijn praktijk. Ze willen vooral praten over waar ze mee zitten. Ze hebben behoefte aan mij als klankbord. Dan geef ik oefeningen mee en dan blijkt dat ze die niet altijd doen.

En dan verbaasd zijn dat ze niet 1, 2, 3, even snel hun zelfvertrouwen terug hebben.

Hier is het toverwoord: Doen!
Je moet iets ‘doen’!

Dit is de sleutel naar de oplossing. Dit is de sleutel tot het veranderen van je manier van denken en het maken van blijvende positieve verandering in je leven. Je zal een aantal specifieke, opzettelijke actie moeten ondernemen om dingen in beweging te zetten. En deze beweging brengt je in de richting van een resultaat waarvan je diep van binnen weet en voelt dat het de juiste is.

Je zal definitieve maatregelen moeten nemen. Zodra je dat doet, gebeurt er iets magisch. Alleen al door het nemen van die actie begint de verschuiving en begint je mindset te veranderen. Op den duur gaat alles ander aanvoelen en ga dingen anders zien.

 

Persoonlijke verantwoordelijkheid nemen

Het is natuurlijk heel fijn als je iemand kan betalen en de tijd hebt om iemand in te schakelen die je hierbij kan helpen. Of als je de tijd kunt nemen of het geld hebt om dure seminars te betalen of online cursussen die je er bij helpen. Of een magische pil. Dat zou natuurlijk helemaal leuk zijn.

Wij Lifecoaches claimen natuurlijk allemaal dat onze diensten en producten jou helpen om weer in beweging te komen. En dat is ook wel zo. Daar zijn wij goed in. Daar hebben we voor gestudeerd en we hebben de nodige ervaring.

Alleen, hoe goed wij ons best ook doen om jou te helpen; wij gaan het niet voor jou ‘doen’. En wij gaan ook de coachingsgesprekken niet aan ‘zonder jou’. JIJ bent hier de sleutel. Je kunt mij nog zoveel betalen als je wilt, en dat vind ik natuurlijk prima, maar ik kan jouw leven niet overnemen. Jij moet zelf je leven leven.

Dus de grote vraag is: hoe zet je het wiel in beweging?

Ik zal een voorbeeld uit mijn eigen leven nemen. Ik wilde wat aan mijn gezondheid doen en afvallen. Ja, ik heb jarenlang een eigen fitnesscentrum gehad, maar door zittend werk en een andere levenstijl, en oke, ook mijn leeftijd, ben ik niet meer dat maatje 34-36 die ik tot mijn 36e jaar was. Na mijn 40e had ik een ander lichaam en ik vond dat ik daar wat aan moest doen. Dus ik kocht een abonnement op de sportschool. En toen bleek dat alle nieuwe inschrijvingen in een pool gingen waaruit 1x per zoveel tijd iemand werd getrokken die dan een jaar gratis mocht sporten. En dat was ik. Mooi toch?!

Maar ik ging bijna niet. Te druk op het werk. Te druk met mijn bedrijf. Te druk met de kinderen, huis, tuin, vrienden, familie, geen zin, lui, enz. enz.

Dus kocht ik zo’n DVD met allemaal mooie mensen erop. Zoals ik er ook altijd uit zag. Dat werkte wel motiverend. Voor even dan. Na verloop van twee weken was het nieuwtje eraf en belande de DVD in de kast waar het een dikke laag stof opdeed.

Je moet je committeren aan een actie. Je moet deze (ongemakkelijke) verandering afdwingen. Vaak moet je iets opofferen; dat uurtje bankhangen gaat niet meer, die zak chips moet in de supermarkt blijven en niet in jouw boodschappenmandje.

Een aantal van ons zal zelfs proberen om de verantwoordelijkheid op iemand anders schuiven. Ik weet nog dat een ex-vriendje van mij terug de schoolbanken in ging. Hij had weinig tijd voor zijn huiswerk en ik vond het eigenlijk heel leuk om te doen, dus maakte ik zijn huiswerk. Ja, gekkenwerk eigenlijk, maar ik had er plezier in de materie te lezen en te maken. Ik deed het vooral voor mezelf.

Vervolgens ging hij ervan uit dat als ik zijn schoolwerk las en als hobby zat te maken, dat dat op een of andere manier dan wel iets voor hem zou doen. Toen hij zakte voor zijn examens gaf hij mij de schuld. Dit is een waargebeurd verhaal.
En een typisch voorbeeld van niet zelf je verantwoordelijkheid nemen.

Of je koopt zo’n DVD-set en geeft de makers van de DVD de schuld dat je niet bent afgevallen. Is dat werkelijk hun schuld? We weten allebei het antwoord wel denk ik. 🙂

Waar het op neer komt is:

 • kijk niet naar anderen voor het antwoord
  laat anderen je niet vertellen wat je moet doen
  beslis zelf welke acties je moet nemen
  beslis zelf welke richting je uit wilt gaan
 • Focus
 • DisciplineEn met name die laatste twee zijn een verhaal apart.
  Eerder heb ik hier een blog over geschreven.

Hoe gaan we het doen?

Let eens enkele dagen op de volgende soort gedachten:

Dat kan ik niet…..
Daar ben ik niet goed genoeg voor…
Ik heb daar niet genoeg geld voor…
Ik denk niet dat ze mij willen…..
Ik verdien niet voldoende….
Dat is niet voor iemand als ik…
Ik ben niet sterk genoeg
Niet mooi genoeg
Niet goed genoeg
enz.

Onder punt 5 van een deze blog geef ik een aantal tips die je hierbij helpen.

Zodra je met volledige inzet begrijpt hoe het werkt met je gedachten, gevoelens en waarnemingen en je acties onderneemt – al dan niet met hulp van een Lifecoach, dan kom je in beweging. En als je eenmaal in beweging bent, dan blijf je in beweging tot je je doel bereikt hebt. Dan laat je los, want het is eigen geworden. Je bent nu grotere gewenste versie van jezelf.

 

Jij bent nu aan zet!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.