Ga je met mij mee op reis?

Er komt weer een nieuwe cursus aan! Nog dieper, mooier, intensiever en veelomvattender dan de vorige reis die we afgelopen zomer hebben gemaakt….

Hoe doe je dat toch?
Dit is de vraag die mij ‘toevallig’ de afgelopen weken meerdere keren is gesteld. Mijn vraag terug was als eerste ‘Wat bedoel je precies’. Ik begrijp het wel. Er komt zoveel over ons heen momenteel. De Corona-crisis zorgt voor de nodige onrust. Hoe je je hierdoor heen slaat is zo ontzettend afhankelijk van in welke sector je werkt, als je al werkt, hoe je in je vel zit, of je kinderen thuis hebt wonen, of je relatie in orde is. En er zijn tal van andere situaties te bedenken die van invloed zijn.

Hoe gaat het met jou op dit moment?

Waarom mij deze vraag wordt gesteld is omdat ik een bedrijf én een Stichting moet runnen. Daarnaast heb ik een parttime baan waar ook het nodige speelt. De laatste weken heeft mijn mooie zwangere dochter mij wat meer nodig dan daarvoor om op te passen op mijn kleinzoon, omdat zij ook thuis moet werken en die combinatie nu even best uitdagend is. En natuurlijk heb ik zelf ook nog een huishouden. Nu is dit niet echt heel bijzonder, want er zijn mensen die het net zo druk hebben als ik.

Wat wil je veranderen in jouw leven?

Wat mij al langere tijd lukt is om kalm te blijven terwijl het om mij heen onweert. Om het grotere geheel te blijven zien, en om er te zijn voor de mensen die mij nodig hebben. Er zijn wel degelijk dagen dat ik bij moet tanken. Dat doe ik ook. Heel bewust. Ik tap dan bij mijn speciale energieleverancier bij (geen drugs ;-)) en dan kan ik er weer tegen aan. Ik let heel goed op mijn voedingswaarden voor de juiste energie, hoeveel ik slaap en dat ik voldoende beweeg. En wat enorm fijn is dat ik steeds beter word in het begrijpen hoe mijn ‘mind’ en mijn lichaam werken: ik weet wanneer mijn ego een loopje met mij neemt; ik weet wanneer mijn gedachten een loopje met mij nemen; ik weet wanneer het mijn pijnlichaam is die spreekt, en ik weet wanneer het mijn hormonen zijn. Het is fijn om dan van een afstandje naar mezelf te kijken en te beslissen dat ik niet mee doe aan dat vermoeiende spel of dat ik moet luisteren naar de waarschuwingen. Het geeft rust.

Wil je meer rust in jouw leven?

Vanuit die rust kan ik mijn werk doen. Sterker nog. Ik geniet nog steeds van alles dat ik doe en heb heel veel plezier in mijn leven. Ik merk dat ik vaak lach. En tegelijkertijd sereniteit ervaar. Vanuit deze positie is het zoveel makkelijker om sterk te zijn voor al die mensen die van mij afhankelijk zijn.. Ik werk met veel verschillende teams en als ‘Directeur’ van Iris Performing Arts en Stichting IPA Producties mag ik hen leiden. Daarnaast coach ik voor Iris Performing Arts en De Levenspraktijk wekelijks meerdere mensen. Dat kan alleen maar als ik in mijn kern blijf staan. En op mindere dagen goed mijn grenzen blijf aangeven.

Dat is waarschijnlijk waarom ik die vraag zo vaak krijg: ‘hoe doe je dat toch?’. Nou zo dus: ik heb een bepaalde leefwijze, geloof en vertrouwen. Dat is waar ik momenteel voor sta en dat is blijkbaar wat sommigen oppikken.

Wil je weten hoe ik dit doe?

Ik ga je meenemen op een innerlijke reis. Het wordt niet mijn reis. Het wordt JOUW reis. Het enige dat ik doe is jouw reisleider zijn, maar je bepaald zelf waar we naartoe gaan. Jouw eindstation is dat je opgeruimd hebt, dat opgeruimd mag worden. Oud pijn, innerlijke conflicten, dilemma’s; we gaan er doorheen. Maar als reisleider zorg ik dat jouw reis veilig blijft. Je weet hoe jij je leven wilt inrichten. Je weet hoe je jouw energie hoog kunt houden. Je weet hoe je kalm en assertief kunt zijn en blijven. En wie weet wat we onderweg nog allemaal tegen komen.

Ga met mij mee!

Houdt mijn website in de gaten, want binnenkort kom ik met meer informatie. Je kan je alvast voor-inschrijven (zonder enige verplichting).

info@levenspraktijk.nl

Even rustig aan doen

Het vinden van rust is in onze 24/7-maatschappij een uitdaging. De scheidslijn tussen werk en ontspanning vervaagt steeds meer. Door de digitale maatschappij waarin we leven ontvangen we een overdaad aan informatie en sommigen van ons willen aan zoveel normen en standaarden voldoen.

In onze maatschappij is alles druk, druk, druk. Kan jij je herinneren wanneer je echt bewust afstand nam en de rust op zocht? Het is moeilijk om niet bedolven te raken onder alles dat moet. Neem daarom regelmatig een moment rust. Neem even afstand van alles. Je zal zien dat je kalmer wordt, je alles beter kunt overzien, je je spieren makkelijk kan ontspannen en je balans sneller terugvindt.

Mindfulness

Om alles vol te blijven houden en om te leren om gaan met al het gepieker, besteden steeds meer mensen aandacht aan mindfulness. Het kan je helpen om rust te vinden in alle drukte en je drukke schema vol te houden. Met deze techniek begeef je je in het heden en stop je met het piekeren over het verleden en de toekomst.

Mindfulness is zeker niet zweverig, maar een heel praktische manier om het leven plezieriger te maken.

Voorbij het ego

Je ego voorbij

Ineens gaan je gedachten met je op de loop. Je kan alleen nog maar denken aan hoeveel beter die ander is. Aan alles dat kan gebeuren als jij het niet goed genoeg doet. Hoe klein en onbelangrijk je je voelt en dat anderen dat ook vinden. Dat anderen jou niet leuk vinden. Dat de ander toch mooier is, groter is, slimmer is, sneller is… Herken je jezelf in meer of mindere mate hierin?

Soms gaan er géén gedachten aan vooraf, maar voel je je ineens boos worden, of gefrustreerd of geïrriteerd of je voelt een onverklaarbare pijn. Soms is het zelfs zo dat je gaat zitten wachten op dat iemand een bepaalde opmerking maakt, iets zegt of doet en dat je er vanuit die pijn op kan reageren en je zelf het drama steeds groter maakt.

Weet je hoe je dat kan herkennen? Als je jezelf ineens hoort roddelen of dingen hoort zeggen die jouw pijn aangeven. Zoals in dit voorbeeld.

Ik zit tegenover haar en voel me zwaar geïrriteerd. Ze blijft maar door ratelen en alles dat ze zegt vind ik echt zo onzinnig. Wat heeft ze eigenlijk een rare neus. Het is haar schuld dat ik me schaam over mijn neus. Heb het vast van haar ge-erft. Het is haar eigen schuld dat ze zo’n ongelukkig leven leeft. Volgens mij vertelt ze dit verhaal nu al voor de vijfde keer. Ik hoor mezelf verwijtend tegen haar in gaan…

De irritatie heeft niks met de situatie op zich te maken. Feitelijk luister ik niet eens naar wat ze zegt. Ik luister vooral naar die stem in mijn hoofd. En dat is het: een stem in mijn hoofd. Ik ben het zelf niet. Het is een deel in mij dat pijn heeft. Maar ik ben dat deel niet. Het is ge-triggerd door iets uit het verleden. Ergens lang geleden toen ik nog kind was, is er iets gebeurd dat nu de kop opsteekt. En het deel dat pijn doet, is sterker dan dat ik zelf ben.

Gollum houdt van drama

Dat is mijn pijnlichaam. Een deel in ons dat dus een ‘deel’ is, je BENT het niet. Het is een soort van monstertje. Eckhart Tolle vertelt lachend dat hij het vergelijkt met Gollum uit de Lord of the Rings. En onze Gollum wil graag blijven bestaan. Hij wil helemaal niet weg. Hij vindt het eigenlijk wel lekker al die drama.

Hoe harder jij tegen hem vecht, des te beter voor hem. Hij gaat dit winnen. En als hij wint, dan hoor je hoe je het spel meedoet. Je wordt kleinzerig, kleinzielig, veroordelend, bozig, kattiger, legt de schuld buiten jezelf, je wordt een slachtoffer, je trekt jezelf terug en straft jezelf, je wordt zelf-destructief, je maakt ruzie, je manipuleert, enz. enz. Maar dat is helemaal niet wie jij in werkelijkheid bent…..

Alles is liefde

In je ware vorm ben jij ‘liefde’. Daarom benadruk ik ook dat Gollum een ‘deel’ is van jou. Al die gedachten en gevoelens zijn ‘delen’ van jou. En zolang je je daar niet van bewust bent, leef je vanuit je ego. Jij zelf in de pure, ware vorm bent al die delen niet. Zij vormen je ego, jouw identiteit in deze levensvorm. Op een hoger vibratieniveau bestaat jouw ego niet meer en leef je vanuit jouw zielsniveau. Als je deze vorm bereikt, spreek je van verlichting.

Wil je werken aan het leren herkennen van je pijnlichaam , ego en hoe je er mee om kan leren gaan? Ik heb bied nu een traject aan tegen gereduceerde prijs.

Kritiek en Faalangst


Het voelde onrechtvaardig. Iemand was boos op mij en mijn team en het werd al snel duidelijk dat ze al haar onzekerheden en faalangst op ons aan het projecteren was en daardoor harde kritieken uitte naar buiten toe. Omdat ik dat doorzag, legde ik het in eerste instantie naast me neer.

Maar hoe langer ik erover nadacht des te bozer ik werd. Het onrecht van de kritiek was de trigger. En dat we ons niet eens konden verdedigen. Ik was in mijn ego gekrenkt en ik werd me bewust van wat er werkelijk gaande was. Mijn pijnlichaam was geraakt.

Ego verslaan door Bewust-Zijn

Het pijnlichaam is onderdeel van het ego. En het enige dat het ego kan verslaan is het bewust-zijn. Dus toen ik me bewust werd wat er in mij gebeurde, kon ik er stil bij gaan staan en oefeningen doen.

Het ging dit keer heel snel.

1. ik herkende de pijn direct
2. ik werd me bewust van de trigger
3. ik maakte de switch van ego naar bewustzijn
4. ik liet het los

Alert blijven op aanval ego

Dit klinkt heel kort door de bocht en dat is het feitelijk ook. In het begin herkende ik het echt helemaal niet. Het heeft me jaren gekost. Ik weet dat bijvoorbeeld Eckhart Tolle na jaren depressies in één klap ineens zijn ego kwijt was en in verlichting terecht kwam. Nu kan ik het inmiddels redelijk snel ombuigen. Maar het heeft veel oefening gekost en ik moet nog steeds alert blijven.

Zelfzorg en Zelfliefde

Op zwakke momenten (vermoeidheid bijvoorbeeld) is mijn ego weer heel sterk. Dus goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk. Je bereikt verlichting als je bewust-zijn sterker is dan je ego. Dit gebeurd eerst langzaam en dan steeds vaker. Tot je het onder de knie hebt en je steeds meer in bewust-zijn leeft.

Leren omgaan met je ego

Heb je last van faalangst en onzekerheden? Merk je dat je snel oordeelt en kritiek hebt op jezelf en op anderen? Wil je omgaan met de kritieken van anderen?

Laat mij je erbij helpen. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan! Info@levenspraktijk.nl

Zo, nu is het jouw beurt!

Door de periode waarin we momenteel leven kan het zijn dat je merkt dat alles waar je hiervoor mee rondliep wordt vergroot of ineens de kop opsteekt. Als het thuis al niet lekker liep, loopt het nu hoger op. Als je al niet goed in je vel zat, lijkt het nu erger te worden. Als je al met privé of werkgerelateerde vragen liep, lijk je daar nu meer over te malen in je hoofd. Als je al met het idee liep dat je aan verandering toe bent, of dat dingen nu echt eens anders moeten, ook dan beginnen die woorden harder in je hoofd te klinken.

Ik kies nu voor mezelf

Wie weet is het nu ook wel tijd om er echt eens iets aan te gaan doen. Alleen, je weet niet hoe. Naar de psycholoog is net een stap te ver. Je hebt gewoon even iemand nodig die een korte periode met je meeloopt, die naar je luistert en net even die juiste vragen stelt, waardoor jij ineens het antwoord hebt of de inzichten waar je zo naar op zoek was.

Klinkt dit als muziek in jouw oren en zeg je: “Ja, het is tijd dat ik het mezelf gun hier iets aan te gaan doen”.

Ik heb nu een mooi tijdelijk aanbod.


Het aanbod geldt van 1 mei tot en met 30 augustus 2020.

1 sessie a 60 minuten 60 euro
Traject 5 sessies a 60 minuten 250 euro

Inclusief BTW

Voorafgaand hebben we altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ja, ik plan een kennismakingsgesprek in!
Mail naar: info@levenspraktijk.nl

Persoonlijke groei en mentale gezondheid

Lifecoaching is voor wie er klaar mee is om de controle over het leven kwijt te zijn; voor wie niet weet wat de volgende stap in het leven is; of met dringende levensvragen op gebied van prive of werk rondloopt.

Wat je hulpvraag ook is, je weet en voelt dat je er wat aan wilt gaan doen.

Iris
Iris Portier – jouw levenscoach

Jij bent bereidt om  zelf de verantwoordelijkheid over jouw leven te leren nemen. Je bent oprecht geïnteresseerd in jezelf en wilt samen met mij de reis aan om jezelf en/of jouw levensgebied(en) (opnieuw) te ont-dekken.

Ik ben Levenscoach en help jou bij levensvragen op gebied van
werk en privé als:

*Wie ben ik nu eigenlijk?
*Wat kan ik allemaal?
*Wat wil ik in en met mijn leven?

Het resultaat is dat je veel sterker in je schoenen staat, weet wat je wil en kan, en heel belangrijk: je weet wie je bent en accepteert jezelf zoals je bent. Met al je goede, maar ook al je slechte kanten. Dit draagt bij aan meer levensgeluk, vreugde en een gevoel van vrijheid.

pablo (2)

Enkele voorbeelden van pijn waar ik je bij kan helpen:

*Je bent vastgelopen in je leven.
*Je energie is laag en je voelt je lusteloos. Of juist rusteloos.
*Het leven leidt jou en jij leidt niet jouw leven. Je bent de leiding kwijt.
*Je mist een doel. Je hebt geen missie.
*Van buiten denkt iedereen dat je succesvol bent, maar jij voelt alleen nog maar leegte van binnen.
*Je moet een besluit nemen, maar je blijft maar twijfelen.
*Je hebt geen idee hoe je alle ballen in de lucht moet houden.
*Eigenlijk weet je
helemaal niet wie je bent en waar je voor staat.
*Je hebt geen flauw idee welke opleiding of werk bij jou past en hoe je aan het werk moet.
*Krijg je een zak met geld van je werknemer na ontslag, maar wat nu? Werk of ondernemer worden?
*Lukt het niet met (liefdes)relaties?
*Je bent gevoelig en de paniek vliegt je soms naar de keel.
*Je moet heel veel van jezelf en bij voorkeur perfect en het liefst nu meteen en je wordt er doodmoe van.
*Je vindt jezelf niet waardig, bent onzeker, hebt faalangst en je lijdt hieronder.

pablo (4)

Vanwege de COVID-19 situatie waarin we ons momenteel bevinden, bied ik vanaf 1 mei tot 31 augustus het volgende aan:

1 sessie van 60 minuten 60 euro
5 sessies van 60 minuten 250 euro

De praktijk wijst uit dat we meestal 1,5 uur nodig hebben. Dat wordt altijd in jouw voordeel verrekend. Een kwartier over tijd, reken ik niet.

Het is echt een heel mooie investering in jezelf en je hebt er de rest van je leven profijt van.

Online Mindfulness

Heb je geen vakantieplannen deze zomer?
Dan is er toch een manier om tijd voor jezelf te maken. Om tot rust te komen. Om ondanks die constante stroom aan gedachten in het hier en nu te leren leven. Om jezelf te leren kennen en te ont-moeten. Om bewuster te ZIJN. 

Het is een 8-weekse cursus. De cursus is volledig ONLINE. Je ontvangt wekelijks een mail en video. Zo kan je het in je eigen tempo volgen.

Wat levert levert de cursus jou op:

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de mindfulnesstraining. Dit zijn de belangrijkste resultaten:

*de symptomen van stress nemen af
*je piekert minder
*je hebt minder last van somberheid
*je kunt beter je grenzen aangeven
*je hebt meer zelfvertrouwen
*angstgevoelens nemen af
*je hebt meer energie
*slaapproblemen en vermoeidheid nemen af
*je kunt beter omgaan met ernstige ziektes
*je kunt beter omgaan met tegenslagen
*je leeft meer in het hier en nu en kunt daardoor meer van het leven genieten!

De training
Om het maximale uit de training te halen, wordt gevraagd om dagelijks de meditatie uit te voeren. De deelnemers leren om meer en meer te leven in het hier-en-nu en om te leren te ont-moeten. We ‘moeten’ immers altijd zoveel van onszelf en het liefst zo perfect mogelijk. Ook krijg je een aantal cognitieve vaardigheden aangeleerd zoals: jezelf niet zo ontzettend te veroordelen, om milder te zijn voor jezelf en om jezelf niet zo te laten meeslepen door gedachten en gevoelens.

Deze cursus kost slechts 75 euro.

JA, IK WIL DEZE CURSUS

Op reis naar jezelf

Het pareltje onder de cursussen deze zomer van 2019. Je gaat op ontdekkingsreis. Naar de kern van wie je bent. Je gaat niet alleen ontdekken wie je bent, maar ook wat je wilt en wat je kan. En we doen meer. Je krijgt tools om om te gaan met je gedachten en gevoelens en we gaan zelfs een stap verder. Je kan per sessie een hulpvraag meenemen waar je je focus op richt om inzichten in te krijgen of zelfs antwoorden. Daarnaast leer ik je de basisbeginselen van de Wet van Aantrekking.

Dit gaan we doen door middel van allerlei creatieve werkvormen. Denk hierbij aan je stem, dansen, tekenen, schilderen, theater, maar ook leer je mediteren en visualiseren. Het zou ook zomaar kunnen dat we naar buiten, de natuur in gaan.

Data: 20 juli, 27 juli, 3 augustus, 17 augustus, 24 augustus, 7 september 2019
Tijden: 
10:00 uur – 14:00 uur
Locatie: Gebouw De Grote Haven, Grote Haven 40, 2851 BN, Haastrecht

Schrijf je in!

Investering in jezelf is uiteraard onbetaalbaar. Een 8x weekse Mindfulnesscursus is duurder en zit in deze cursus deels geïntegreerd en je krijgt nog meer.

Voor slechts 240 euro ga je een heel belangrijke stap nemen in je leven. Namelijk tijd maken voor jezelf en dingen ontdekken waar je de rest van je leven profijt van hebt. Dit is echt een unieke kans.

Schrijf je in!

Mocht je niet alle dagen kunnen dan betaal je 65 euro per dag. Je moet het totaalbedrag van tevoren voldoen.

Van slachtoffer naar lichtwerker

In relaties zocht ik eigenlijk altijd naar iemand die mij kon verzorgen en die daadkrachtig was. Want ik kon dat niet zo goed. Ik was ook nog maar heel jong dat ik moeder werd. 18 jaar was ik. Haar vader was 13 jaar ouder dan ik. Ik leerde hem kennen toen ik 16 jaar was. Achteraf best een bedenkelijke kwestie, maar in mijn omgeving was er niemand die daar bedenkingen bij had.

Vaderfiguur nodig

Dat ik op mijn 18e zwanger werd vond ook niemand bedenkelijk. Mijn vader was inmiddels volledig uit beeld, hij bleek al zo’n vier, vijf jaar een tweede gezin erop na te houden inclusief een verborgen dochter. Daar was mijn moeder net achtergekomen. Mijn moeder vond het geweldig dat ik zwanger was en kon zich volledig op mij en mijn zwangerschap richten in plaats van op de pijnlijke capriolen van mijn vader en de gevolgen daarvan.

Pleaser


Zelf weet ik achteraf dat ik vooral een vaderfiguur in mijn leven nodig had en dat ik gewend was om altijd ‘ja’ te zeggen. Ik wilde altijd iedereen ‘pleasen’. Dus toen mijn ex zei dat hij vader wilde worden, was mijn antwoord ‘ja’. Mijn dochter is dus geen ongelukje.

Aaneenschakeling van gebeurtenissen


Alles wat mij daarna overkwam schoof ik af op mijn ex en later op de volgende relaties. Ik vond mezelf vooral heel zielig. Veel leek mij ‘toevallig’ te overkomen en het waren jaren van ellende. Zo bleek het ene vriendje eigenlijk een vrouw te willen zijn. Een volgend vriendje pleegde zelfmoord. Weer een ander vriendje bleek zwaar crimineel te zijn en ja, ik heb daarvoor zelf ook de binnenkant van de gevangenis mogen zien. Een ander vriendje bleek een drugs, anabole en drankgebruik te hebben, wat zowel lichamelijk als mentaal geweldadig eindigde. Daarna ging ik uit Amsterdam weg. En uiteindelijk had ik wel een vrij normaal vriendje, maar hij bleek autistisch te zijn en een toekomst was niet mogelijk.

Slachtoffer- en kindrol


Eigenlijk was ik door een verstoorde jeugd terecht gekomen in een zware kindrol waar ik maar niet uit kwam. Elke relatie weer zocht ik een redder. Iemand die mij als een vader beschermde. Iemand die het voor mij opkwam. Dat kon natuurlijk helemaal niet. Omdat ik zelf heel onstabiel was, trok in natuurlijk alleen maar onstabiele relaties aan. En ik gaf hen de schuld van mijn ellende in plaats van dat ik keek naar mijn eigen rol in dit geheel. Ik maakte hun verantwoordelijk voor mijn leven. Ik nam totaal geen eigen verantwoordelijkheid. Ik zag totaal niet in dat ik het grootste aandeel had in al deze relaties. Als ik namelijk stabiel was geweest en niet in die slachtoffer-rol had gezeten, dan had ik deze relaties niet eens ontmoet.

,h3>Lifecoaching

Door bijna fulltime twee jaar lang innerlijk werk te verrichten en dus alles van mezelf van alle kanten te bekijken en te doorvoelen werd duidelijk dat ik wel degelijk de leiding en de regie over mijn eigen leven kon nemen.  Dat ik verwantwoordelijk ben voor de keuzes in mijn leven. Dat ik wel sterk genoeg ben om voor mij te zorgen. Dat ik geen slachtoffer ben en geen redder nodig heb. Vooral Lifecoaching bleek mij enorm te helpen. De combinatie van een holistische- en oplossingsgerichte benadering werkte.

Lichtdrager- en werker

Ik heb al heel lang geen levenspartner meer. Dat komt omdat ik me heel erg heb gefocust op het terugvinden van mijn Persoonlijk Leiderschap. En ik het een uitdaging vond om mijn gevoeligheid te combineren met leiderschap. Dat kon ik het beste alleen doen. Dat is namelijk een behoorlijke levensweg geweest. Het ondernemerschap heeft mij daarbij enorm geholpen. Op het moment dat ik ondernemer werd, ging alles in sneltreinvaart. Inmiddels weet ik dat ik lichtdrager- en werker ben. Ik weet nu dat alles dat is gebeurd me naar dit moment in mijn leven heeft geleid.

 

 

De reden achter mijn bedrijven

In 2009 moest ik voor baarmoederonderzoek komen. Heel braaf liet ik het uitstrijkje doen. Ik schrok enorm van de onverwachte uitslag. Of ik toch maar even heel snel naar het ziekenhuis wilde komen. Voorstadium van baarmoederhalskanker. Tja, en daar moesten ze natuurlijk aan gaan opereren. Eigenlijk was dat niet het allerergste. Echt het allerergste waren de weken daarna.

Abonnement op ziekenhuis

Alle ellende rondom de verzorging van mijn zoon, die jarenlang ziekenhuis in en uit moest en op een gegeven moment zelfs in Zwitserland opgenomen werd, dat kwam er allemaal uit.

Enorm diep schuldgevoel

En dan dat enorme schuldgevoel naar mijn dochter toe. Ze had het al zo zwaar met haar vader en dan nu een moeder die zoveel voor haar broertje moest zorgen. Het verteerde me van binnen. Ook om constant in het standje ‘overleven’ te staan. Het viel vaak niet mee. Geen man. Geen alimentatie. De volledige zorg voor mijn twee kinderen rustte op mijn, toen nog, zeer tengere schouders.

Geen zingen en dansen voor mij

Zelfs mijn grootste passie had ik stopgezet: zang, dans en spel. Ik had het opgegeven, zodat ik thuis kon zijn. Mijn leven bestond uit werken en zorgen. En toen lag niet mijn zoon, maar ik zelf plat. De eerste weken waren vooral lichamelijk pijnlijk, maar daarna was het alleen nog maar mentaal. Wat een shit kwam eruit. Maar ook het enorme gevoel: ‘Nu is het klaar, nu moet ik ook weer tijd voor mezelf maken, want anders gaat het niet goedkomen met mij.’ Ik moest doen waar mijn hart heel blij van wordt: lesgeven, coachen, zingen, dansen en spelen.

Een eigen bedrijf

Zo ontstond het idee om naast mijn fulltime baan bij het ministerie van defensie toch weer een avondje te gaan lesgeven. Met zang en dans. Ik maakte mijn ondernemersplan(netje), huurde een locatie, deelde flyers rond en ging naar de Kamer van Koophandel. Iris Performing Arts was geboren.

Iris Performing Arts een feit

Ik starte met 15 deelnemers, waaronder mijn dochter en nicht en nog een niet betalende vriendin. Dus met 12 betalende klanten. Lekker zingen, plezier maken en dansen. Ik zat al snel weer beter in mijn vel. Het eind van dat jaar stonden we met 2 voorstellingen in het Jeugdtheater. Dat ik er geld op toe legde vond ik niet zo erg. Ook Priscilla, mijn dochter hielp enorm mee en dat vond ik ook fijn: eindelijk weer tijd om veel samen te doen!

Enorme groei

Nu acht jaar later is Iris Performing Arts uitgegroeid van 12 deelnemers en 1 productie met 2 voorstellingen naar:

  • 1 volwassen productie met ca 35 spelers en even aantal crewleden die helpen met decor, kleding, kap, grime, techniek, enz enz. Met dit jaar 5 voorstellingen. Overigens hadden zich zo’n 65 mensen aangemeld dit jaar en zijn er heel veel tijdens de auditie afgevallen.
  • 1 jeugdproductie met ca. 15 kinderen in het eerste jaar en mega veel hulp van mensen van de volwassen productie en ouders. ik verwacht een stijging qua deelnemertjes komend jaar. Met in totaal 3 voorstellingen.
  • 1 grote volwassen productie met ca. 60 spelers, maar hier word ik voor ingehuurd
  • 1 tot 2 zangleerlingconcerten
  • 1 tot 2 korte trainingen (zang, musical enz)
  • Rondom de 40 zangleerling (niet elke week hoor)
  • Zo’n 4 tot 6 Stemcoaching sessies per week

Vanuit De Levenspraktijk:

  • Coaching, lezingen en trainingen bij bedrijven (grote organisaties)
  • Ca  6 Lifecoach sessies per maand

En daarnaast nog een parttime baan als Communicatieadviseur bij Rijkswaterstaat.

Ziek worden bleek een zegen

Als ik niet ziek was geworden had Iris Performing Arts niet bestaan en had De Levenspraktijk niet bestaan, want ook De Levenspraktijk heb ik een paar jaar geleden opgericht. Dan had ik ook het besluit niet durven nemen om van het ‘veilige’ fulltime werken naar parttime te gaan. Zonder backup, zonder safe net. Het was best eng kan ik je wel vertellen.

Volgende stap – The Next Level

En ik sta nu weer voor een dilemma. Ga ik mijn parttime baan opzeggen? Ik wil expanderen. Heb zoveel plannen, maar niet de ruimte. Ben overmand door de enorme groei. Het is ook best druk en veel. De tijd is nog niet helemaal rijp. Maar ik voel het wel kriebelen. Ik heb twee weken geleden mijn enkel zwaar gekneusd. Lang niet zo erg als met mijn baarmoeder. Maar wel een teken dat ik het anders moet gaan doen. Het pruttelt. Het borrelt. Ik moet angsten overwinnen, want ik ben bang om het veilige en vertrouwde los te laten. Wanneer ga ik deze knoop doorhakken?